3.3 Stap 3: Inventarisatie inhoudelijke meerwaarde, complexiteit en kosten kansrijke projecten

In stap 3 zijn de volgende werkzaamheden verricht:

  • Nader uitwerken kansrijke projecten om inzicht te krijgen in de inhoudelijke meerwaarde, de complexiteit van de realisatie en de verwachte investeringskosten voor realisatie van de projecten;

  • Voor het wijzigen van de voorrangsregeling op de rotondes is per rotonde globaal onderzocht of het mogelijk is om de rotondes, waar het wijzigen van de voorrangsregeling kansrijk is, in te richten conform de landelijke richtlijnen. Daar waar dit mogelijk is zijn de benodigde maatregelen en de vewachte investesringskosten in beeld gebracht. Het resultaat van deze inventarisatie wordt via een apart voorstel voorgelegd aan Provinciale Staten;

  • Voor de maatregelen op fietskruisingen van vrijliggende fietspaden langs provinciale wegen zijn de benodigde maatregelen, inclusief de verwachte investeringskosten in beeld gebracht.

Inventarisatie inhoudelijke meerwaarde kansrijke projecten

De kansrijke projecten bevinden zich op verschillende plekken binnen het fietsnetwerk, verschillen qua grootte en hebben een verschillende impact op de doorstroming en veiligheid van het fietsverkeer. Per project is daarom de inhoudelijke meerwaarde geïnventariseerd aan de hand van de aspecten uit tabel 2.

Aspect

Toelichting

Inhoud van het project

Projectdoel

Bepaald is in welke mate het project leidt tot een verbetering van de verkeersveiligheid en/of doorstroming van het fietsverkeer. Ook is gekeken of het project een hoger doel dient (verbeteren gezondheid/vitaliteit of stimuleren fietsgebruik).

Categorie fietsroute

Bepaald is op welk type fietsroute het project wordt uitgevoerd (regionale doorfietsroute, regionale hoofdfietsroute of regionale basisfietsroute)

Bedienen doelgroepen fietsers uit het Uitvoeringsprogramma Fiets

In het Uitvoeringsprogramma Fiets zijn de fietsers op het fietsnetwerk onderverdeeld naar gebruikersdoelgroepen (forens, sportief (op basis van de global heatmap van Strava), recreatief, woon/school (op basis van DUO-gegevens), logistiek en oudere). Bepaald is welke gebruikersdoelgroepen (naar verwachting) gebruik maken van de fietsroute waar het project op wordt uitgevoerd. Hierbij is enkel gekeken naar de doelgroepen forens, sportief, recreatief en woon/school.

Intensiteit fietsverkeer

Op basis van provinciale en/of gemeentelijke tellingen is inzicht gegeven in de intensiteit van het fietsverkeer op de fietsverbindingen. Als gevolg van de COVID-19 pandemie ligt de intensiteit bij metingen in 2020 lager dan in de voorgaande jaren. Daarom is niet gekeken naar de exacte intensiteit, maar is met name gekeken of een fietsverbinding drukker is dan andere fietsverbindingen. Dit omdat naar verwachting de onderlinge verhouding tussen de intensiteit op de fietsverbindingen vrijwel gelijk is gebleven gedurende de COVID-19 pandemie.

Potentiële groei fietsintensiteit

Beoordeeld is in welke mate de realisatie van het project kan leiden tot een groei van de fietsintensiteit op de fietsverbinding of dat externe ontwikkelingen dit effect kunnen hebben en het project daar een bijdrage aan levert.

Meerwaarde verbinding in keten

Als de fietsverbinding aansluit op een trein- of busstation, OV-hub en/of P+R-terrein is beoordeeld in welke mate realisatie van het project bijdraagt aan het laten toenemen van het gebruik van deze voorzieningen.

Verbetering verkeersveiligheid

Beoordeeld is in welke mate realisatie van het project bijdraagt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Hiervoor is gekeken naar de registreerde ongevallen uit het UMCG-onderzoek en het SPV.

Meldingen Fietsersbond/ omgeving

Relevante meldingen/klachten over kwaliteit/veiligheid van de fietsverbinding zijn toegevoegd. De meldingen zijn afkomstig uit de enquête van de Fietsersbond of van de gemeente/provincie.

Uitvoering van het project

Uitvoering conform richtlijnen provincie

Beoordeeld is of het project kan worden gerealiseerd conform de provinciale richtlijnen of dat concessies nodig zijn aan één of meerdere ontwerpaspecten.

Financiering van het project

Subsidie(kansen)

Beoordeeld is of subsidie is aangevraagd voor uitvoering van het project, subsidies al beschikbaar zijn of dat het project mogelijk in aanmerking komt voor een subsidie.

Meekoppelkansen

Beoordeeld is of de uitvoering van het project kan worden gecombineerd met andere werkzaamheden/projecten, bijvoorbeeld groot onderhoud.

Tabel 2 Aspecten inventarisatie inhoudelijke meerwaarde kansrijke projecten

Een samenvatting van de resultaten van dit verkregen inzicht van de inhoudelijke meerwaarde van de kansrijke projecten zijn opgenomen in bijlage 2. De achterliggende factsheets zijn los bijgevoegd.

Inventarisatie complexiteit realisatie kansrijke projecten

De complexiteit van de realisatie van de kansrijke projecten is bepaald op basis van de impact van de benodigde (civiel)technische en infrastructurele werkzaamheden en de omgevingsaspecten:

  • Projecten zijn als complex aangemerkt als aanvullende (civiel)technische en infrastructurele werkzaamheden nodig zijn en/of het project veel impact heeft op de omgevingsaspecten. Beide factoren maken dat de uitvoering van het project meer tijd of budget vraagt en daarmee complex is.

  • Voor een aantal kansrijke projecten is gebleken dat realisatie niet haalbaar is omdat uitvoering van de werkzaamheden te complex zijn. Deze projecten zijn terug geplaatst naar de projectenlijst met ‘nog niet kansrijke projecten’.

  • Projecten zijn als niet complex aangemerkt als geen (of zeer beperkt) aanvullende (civiel)technische en infrastructurele werkzaamheden nodig zijn en/of het project geen impact heeft op de omgevingsaspecten. Beide factoren maken dat het project (waarschijnlijk) relatief snel en eenvoudig kan worden uitgevoerd en daarmee niet complex is.

Impact benodigde (civiel)technische en infrastructurele werkzaamheden

Het provinciale Ingenieursbureau heeft een inventarisatie gemaakt van de benodigde (civiel)technische en infrastructurele werkzaamheden (aanpassing bestaande infrastructuur, realisatie nieuwe infrastructuur, aanvullende maatregelen ten behoeve van groen, water, grondaankoop, kabels en leidingen). Daarnaast is ook gekeken of realisatie van het kansrijke project mogelijk is conform de provinciale richtlijnen, of dat concessies nodig zijn (bijvoorbeeld een smaller fietspad) gezien de beschikbare ruimte.

De benodigde werkzaamheden en koppeling met de provinciale richtlijnen zijn gebruikt om de mate van complexiteit van het project te bepalen. Als veel aanvullende maatregelen nodig zijn, is realisatie vaak complexer, vraagt deze meer tijd en mogelijk ook meer budget. Deze informatie is ook gebruikt voor het opstellen van de investeringsraming.

Omgevingsaspecten

Voor de kansrijke projecten is, op basis van de beoogde werkzaamheden, bepaald welke impact deze hebben op de omgevingsaspecten: archeologie (doorsnijding archeologisch waardevolle gebieden), bodem (doorsnijding verdachte locaties met betrekking tot bodemverontreiniging), natuur (doorsnijding NatuurNetwerk Nederland) en bestemmingsplan (doorsnijding bestemmingsplangrenzen verkeer).

Elk van deze aspecten heeft invloed op de planning van de uitvoering (hoe groter de impact op één of meerdere van deze aspecten, hoe meer tijd nodig is voor de planvorming en/of procedures) of de kosten (door aanvullende, mitigerende of compenserende maatregelen).

De resultaten van deze inventarisatie zijn daarnaast verwerkt in de uitwerking van de (civiel)technische werkzaamheden en de investeringsraming.

Beoordeling inhoudelijke meerwaarde en complexiteit realisatie kansrijk project

Het resultaat van de inventaristie van de inhoudelijke meerwaarde en complexiteit is voor beide aspecten samengevat in een beoordeling. Deze beoordeling is gebruikt om onderscheid te maken tussen de kansrijke projecten op basis van de inhoudelijke meerwaarde en/of complexiteit van de realisatie.

De inventarisatie van de inhoudelijke meerwaarde resulteert in een van de beoordelingen uit tabel 3.

Score

Toelichting samenvattinge beoordeling inhoudelijke meerwaarde

0

Onbekend, nadere verkenning nodig

1

Beperkte inhoudelijke meerwaarde

2

Redelijke inhoudelijke meerwaarde

3

Grote inhoudelijke meerwaarde

4

Zeer grote inhoudelijke meerwaarde

Tabel 3 Overzicht samenvattende beoordelingen inhoudelijke meerwaarde

Voor de beoordeling van de inhoudelijke meerwaarde zijn de meekoppel- en subsidiekansen apart gewogen. Hierdoor is per kansrijk project aangegeven of een koppelkans (bijvoorbeeld groot onderhoud) aanwezig is (wel/niet/onbekend) of een subsidie(kans of toezegging).

De inventarisatie van de inhoudelijke meerwaarde resulteert in een van de beoordelingen uit tabel 4.

Score

Toelichting samenvattinge beoordeling complexiteit

0

Onbekend, nadere verkenning nodig

1

Zeer complex

2

Complex

3

Niet complex, lange planuitwerking nodig (of verwacht)

4

Niet complex, korte planuitwerking nodig (of verwacht)

Tabel 4 Overzicht samenvattende beoordelingen complexiteit

Een samenvatting van de resultaten van deze beoordeling is opgenomen in bijlage 2. De achterliggende gegevens zijn op aanvraag beschikbaar.

Investeringskosten kansrijke projecten fietsverbindingen

De investeringskosten van de kansrijke projecten zijn bepaald op basis van een raming van de investeringskosten door Royal HaskoningDHV. De door Royal HaskoningDHV opgestelde investeringsramingen zijn gebaseerd op basis van informatie van het Ingenieursbureau van de provincie Groningen. Met inzet van het provinciale Ingenieursbureau zijn per kansrijk project de benodigde (civiel)technische en infrastructurele werkzaamheden bepaald.

Op basis hiervan is, met behulp van de SSK-systematiek, een investeringsraming opgesteld. Daarbij is ook rekening gehouden met eventuele kostenverzwarende maatregelen door mitigerende en/of compenserende maatregelen voor natuur en bodem.

Voor de investeringsraming is gebruikt gemaakt van kostenkentallen voor de verschillende werkzaamheden. De kostenkentallen zijn in samenspraak met de provincie Groningen bepaald. De uiteindelijke investeringsraming kent een nauwkeurigheid van +/- 30%.

Het betreft dus slechts een indicatie van de kosten. Verdere uitwerking van de projecten in een voorlopig ontwerp, als onderdeel van het sturingsmodel voor het ter beschikking stellen van de beschikbare financiële middelen, leidt tot een nauwkeuriger beeld van de investeringskosten.

De investeringskosten van de kansrijke projecten zijn opgenomen in bijlage 2. Per project is ook aangegeven hoe groot het aandeel van de provinciale (co)financiering is. Dit is bepaald op basis van de uitgangspunten die zijn vastgesteld in het Uitvoeringsprogramma Fiets 2020-2023:

  • Projecten op het doorfietsroutenetwerk worden voor 100% door de provincie Groningen gefinancierd;

  • Projecten op van het hoofdfietsroutenetwerk komen in aanmerking voor 75% cofinanciering vanuit de provincie Groningen;

  • Projecten op het basisfietsroutenetwerk komen in aanmerking voor 50% cofinanciering vanuit de provincie Groningen.

De realisatie van nieuwe fietspaden langs provinciale wegen of de aanpak van bestaande provinciale fietspaden komt uiteraard geheel voor rekening van de provincie.

Investeringskosten maatregelen op rotondes en kruisingen met zijwegen

Op basis van kostenkentallen zijn ook de investeringskosten bepaald voor de benodigde maatregelen voor het:

  • Wijzigen van de voorrangsregeling op 55 rotondes binnen de bebouwde kom;

  • De aanpak van 105 kruisingen van vrijliggende fietspaden langs provinciale wegen met zijwegen.